Projekt Zdravá školní jídelna
22. leden 2018

Projekt Zdravá školní jídelna staví na těchto základních informacích:

• Podle WHO lze správnou péčí o zdraví předejít 80 % onemocnění srdce a cév, 80 % cukrovky 2. typu a 40 % nádorových onemocnění.

• Dětství a adolescence jsou kritickým obdobím v životě člověka z hlediska zdraví, ale i rozvoje osobnosti. V tomto období jsou fyziologicky zvýšené požadavky na nutričně plnohodnotnou stravu.

• Stravovací návyky a životní styl, který si jedinci upevní již v dětství, zpravidla přetrvávají do dospělosti.

10 kritérií k plnění

1. Pitný režim s omezením cukrů.

2. Plánování jídelníčku dle Nutričního doporučení ke spotřebnímu koši.

3. Správné a bezchybné vedení spotřebního koše.

4. Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí.

5. Nepoužívání polotovarů vysokého stupně konvenience.

6. Veřejně dostupný jídelníček.

7. „Solme s rozumem“.

8. Výzdoba jídelny.

9. Komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy.

10. Čtvero ročních období – zařazování sezónních potravin.

Základní škola Křižná splnila všechna kritéria

Reportáž: https://youtu.be/PeZo1xa8rnc