Projekt Zdravá školní jídelna staví na těchto základních informacích:
• Podle WHO lze správnou péčí o zdraví předejít 80 % onemocnění srdce a cév, 80 % cukrovky 2. typu a 40 % nádorových onemocnění.
• Dětství a adolescence jsou kritickým obdobím v životě člověka z hlediska zdraví, ale i rozvoje osobnosti. V tomto období jsou fyziologicky zvýšené požadavky na nutričně plnohodnotnou stravu.
• Stravovací návyky a životní styl, který si jedinci upevní již v dětství, zpravidla přetrvávají do dospělosti.
10 kritérií k plnění
1. Pitný režim s omezením cukrů.
2. Plánování jídelníčku dle Nutričního doporučení ke spotřebnímu koši.
3. Správné a bezchybné vedení spotřebního koše.
4. Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí.
5. Nepoužívání polotovarů vysokého stupně konvenience.
6. Veřejně dostupný jídelníček.
7. „Solme s rozumem“.
8. Výzdoba jídelny.
9. Komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy.
10. Čtvero ročních období – zařazování sezónních potravin.
Základní škola Křižná splnila všechna kritéria
Reportáž: https://youtu.be/PeZo1xa8rnc