Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

Projekt Zdravá školní jídelna
22. leden 2018

Projekt Zdravá školní jídelna staví na těchto základních informacích:

• Podle WHO lze správnou péčí o zdraví předejít 80 % onemocnění srdce a cév, 80 % cukrovky 2. typu a 40 % nádorových onemocnění.

• Dětství a adolescence jsou kritickým obdobím v životě člověka z hlediska zdraví, ale i rozvoje osobnosti. V tomto období jsou fyziologicky zvýšené požadavky na nutričně plnohodnotnou stravu.

• Stravovací návyky a životní styl, který si jedinci upevní již v dětství, zpravidla přetrvávají do dospělosti.

10 kritérií k plnění

1. Pitný režim s omezením cukrů.

2. Plánování jídelníčku dle Nutričního doporučení ke spotřebnímu koši.

3. Správné a bezchybné vedení spotřebního koše.

4. Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí.

5. Nepoužívání polotovarů vysokého stupně konvenience.

6. Veřejně dostupný jídelníček.

7. „Solme s rozumem“.

8. Výzdoba jídelny.

9. Komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy.

10. Čtvero ročních období – zařazování sezónních potravin.

Základní škola Křižná splnila všechna kritéria

Reportáž: https://youtu.be/PeZo1xa8rnc