Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

Informace o zdravé jídelně

 

Dne 27.2.2018 se uskuteční vaření s panem kuchařem Vladimírem Šťastným. Spolu s ním Vám náš kolektiv nabídne menu obohacené o luštěniny a obiloviny.

 

Polévka: čočkový hrnec s pohankou

Hlavní jídlo: kuřecí rizoto s pilafem a zeleninou, zelný salát s červenou řepou

Moučník: piškotová kostka s jahodovou náplní

 

Pilaf nebo také pilav je jídlo, kde tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur).

Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném vývaru. Je spousta druhů pilafů, záleží na tom, v které zemi se vaří, může obsahovat různé příměsi - zeleninu, ovoce, různé druhy masa a nesmí chybět koření.

Pilaf a podobná jídla jsou obvyklá ve Východní Evropě, na Středním východě, nebo v jihoasijské kuchyni. V Ázerbájdžánu je pilaf národním jídlem. Velmi často se vaří např. v Turecku, zemích bývalého SSSR, na Balkáně nebo v Íránu.

Použito z Wikipedie.

 

 

Zdravá školní jídelna – „Uzdravme svou školní jídelnu“

 

Naše škola se v roce 2016 zapojila do projektu „ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA“.

 

Projekt „Zdravá školní jídelna“ vznikl na podporu školního stravování, které má v naší zemi desítky let trvající tradici. Pro rodiče je školní stravování neocenitelnou službou, protože vědí, že je o jejich děti postaráno a odpadá jim starost se zajištěním oběda.

                                                                                                               

Informace o projektu „Zdravá Školní Jídelna“


Školní jídelna při ZŠ Křižná je zařazena do celostátního pilotního projektu státního zdravotního ústavu" Zdravá školní jídelna". Jeho vizí je zlepšit slabá místa v současném systému školního stravování v ČR.
Projekt stanovil všem účastníkům 10 kritérií, která budou plněna při přípravě nutričně hodnotné, vyvážené a pestré stravy.

 

Kritéria, kterých se snažíme v naší jídelně dosáhnout:


- pitný režim s omezením jednoduchých cukrů
- plánování jídelníčku dle nutričního doporučení ke spotřebnímu koši
- správné a bezchybné vedení spotřebního koše
- omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí
- nepoužívání polotovarů
- veřejně dostupný jídelníček
- zařazování receptur s limitovaným množstvím soli
- výzdoba jídelny
- komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy
- zařazování sezónních potravin

Více informací na webu http://www.zdravaskolnijidelna.cz/

 

  V týdnu od 24. do 28. 4. 2017 probíhal na naší škole projektový týden zaměřený na zdravou stravu (výstavka v pátém pavilonu na chodbě na oknech). Školní jídelna samozřejmě podpořila tento projektový týden a Vy sami jste také reagovali na naše recepty a díky Vám máme zpětnou vazbu, že se zajímáte o dění ve školní jídelně.

 

Největší úspěch u Vás měla květáková musaka s králičím masem a fazolový moučník s rostlinnou šlehačkou, kiwi a brusinkou.

 

Ochutnávka tropických druhů ovoce (papáya, ananas, mango s jogurtem a oříšky) a rýžový pudink s jahodami.

 

Výběr z několika druhů zeleniny a ovoce v samoobslužném boxu.

 

 

 

 

Recepty jídel

Jablkovník

05.01.2018
Jablkovník

Norma na 10 porcí: vejce 3 ks, cukr mletý 200 g, krupice mletá (celozrnná mouka, pohanková mouka) 215 g, jablka do těsta očištěná 350 g,…

Více informací