Paprika plněná jáhlami, goudou a mrkví, mix listových salátů, česnekový domácí dresink - bezlepkové
05.06.2019Norma na 10 porcí: 1 100 g paprika bílá, 250 g gouda, 550 g jáhly, 80 g máslo, 400 g mrkev, 30 g olej, 15 g sůl Papriky si očistíme a…
Dne 27.2.2018 se uskuteční vaření s panem kuchařem Vladimírem Šťastným. Spolu s ním Vám náš kolektiv nabídne menu obohacené o luštěniny a obiloviny.
Polévka: čočkový hrnec s pohankou
Hlavní jídlo: kuřecí rizoto s pilafem a zeleninou, zelný salát s červenou řepou
Moučník: piškotová kostka s jahodovou náplní
Pilaf nebo také pilav je jídlo, kde tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur).
Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném vývaru. Je spousta druhů pilafů, záleží na tom, v které zemi se vaří, může obsahovat různé příměsi - zeleninu, ovoce, různé druhy masa a nesmí chybět koření.
Pilaf a podobná jídla jsou obvyklá ve Východní Evropě, na Středním východě, nebo v jihoasijské kuchyni. V Ázerbájdžánu je pilaf národním jídlem. Velmi často se vaří např. v Turecku, zemích bývalého SSSR, na Balkáně nebo v Íránu.
Použito z Wikipedie.
Zdravá školní jídelna – „Uzdravme svou školní jídelnu“
Naše škola se v roce 2016 zapojila do projektu „ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA“.
Projekt „Zdravá školní jídelna“ vznikl na podporu školního stravování, které má v naší zemi desítky let trvající tradici. Pro rodiče je školní stravování neocenitelnou službou, protože vědí, že je o jejich děti postaráno a odpadá jim starost se zajištěním oběda.
Informace o projektu „Zdravá Školní Jídelna“
Školní jídelna při ZŠ Křižná je zařazena do celostátního pilotního projektu státního zdravotního ústavu" Zdravá školní jídelna". Jeho vizí je zlepšit slabá místa v současném systému školního stravování v ČR.
Projekt stanovil všem účastníkům 10 kritérií, která budou plněna při přípravě nutričně hodnotné, vyvážené a pestré stravy.
Kritéria, kterých se snažíme v naší jídelně dosáhnout:
- pitný režim s omezením jednoduchých cukrů
- plánování jídelníčku dle nutričního doporučení ke spotřebnímu koši
- správné a bezchybné vedení spotřebního koše
- omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí
- nepoužívání polotovarů
- veřejně dostupný jídelníček
- zařazování receptur s limitovaným množstvím soli
- výzdoba jídelny
- komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy
- zařazování sezónních potravin
Více informací na webu http://www.zdravaskolnijidelna.cz/
V týdnu od 24. do 28. 4. 2017 probíhal na naší škole projektový týden zaměřený na zdravou stravu (výstavka v pátém pavilonu na chodbě na oknech). Školní jídelna samozřejmě podpořila tento projektový týden a Vy sami jste také reagovali na naše recepty a díky Vám máme zpětnou vazbu, že se zajímáte o dění ve školní jídelně.
Největší úspěch u Vás měla květáková musaka s králičím masem a fazolový moučník s rostlinnou šlehačkou, kiwi a brusinkou.
Ochutnávka tropických druhů ovoce (papáya, ananas, mango s jogurtem a oříšky) a rýžový pudink s jahodami.
Výběr z několika druhů zeleniny a ovoce v samoobslužném boxu.
Norma na 10 porcí: 1 100 g paprika bílá, 250 g gouda, 550 g jáhly, 80 g máslo, 400 g mrkev, 30 g olej, 15 g sůl Papriky si očistíme a…
Norma na 10 porcí: 500 g zakysaná smetana, 250 g smetana 33%, 120 g kokosový pudink, 1,5 l mléko, 200 g cukr moučka, 1,5 kg ovoce (jahody,…
Norma na 10 porcí: vejce 3 ks, cukr mletý 200 g, krupice mletá (celozrnná mouka, pohanková mouka) 215 g, jablka do těsta očištěná 350 g,…
Norma na 10 porcí: červené fazole sterilované 500 g, vejce 3 ks, cukr mletý 200 g, olej 30 g, kakao 20 g, mletá skořice, prášek do pečiva 1…
Norma na 10 porcí: cibule 50 g, květák 600 g, maso králík/krůta 1000 g, mléko 200 g, mouka hladká 200 g, pepř, sůl, vejce 4 ks, smetana…