Paprika plněná jáhlami, goudou a mrkví, mix listových salátů, česnekový domácí dresink - bezlepkové
05.06.2019Norma na 10 porcí: 1 100 g paprika bílá, 250 g gouda, 550 g jáhly, 80 g máslo, 400 g mrkev, 30 g olej, 15 g sůl Papriky si očistíme a…
Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".
Dne 27.2.2018 se uskuteční vaření s panem kuchařem Vladimírem Šťastným. Spolu s ním Vám náš kolektiv nabídne menu obohacené o luštěniny a obiloviny.
Polévka: čočkový hrnec s pohankou
Hlavní jídlo: kuřecí rizoto s pilafem a zeleninou, zelný salát s červenou řepou
Moučník: piškotová kostka s jahodovou náplní
Pilaf nebo také pilav je jídlo, kde tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur).
Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném vývaru. Je spousta druhů pilafů, záleží na tom, v které zemi se vaří, může obsahovat různé příměsi - zeleninu, ovoce, různé druhy masa a nesmí chybět koření.
Pilaf a podobná jídla jsou obvyklá ve Východní Evropě, na Středním východě, nebo v jihoasijské kuchyni. V Ázerbájdžánu je pilaf národním jídlem. Velmi často se vaří např. v Turecku, zemích bývalého SSSR, na Balkáně nebo v Íránu.
Použito z Wikipedie.
Zdravá školní jídelna – „Uzdravme svou školní jídelnu“
Naše škola se v roce 2016 zapojila do projektu „ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA“.
Projekt „Zdravá školní jídelna“ vznikl na podporu školního stravování, které má v naší zemi desítky let trvající tradici. Pro rodiče je školní stravování neocenitelnou službou, protože vědí, že je o jejich děti postaráno a odpadá jim starost se zajištěním oběda.
Informace o projektu „Zdravá Školní Jídelna“
Školní jídelna při ZŠ Křižná je zařazena do celostátního pilotního projektu státního zdravotního ústavu" Zdravá školní jídelna". Jeho vizí je zlepšit slabá místa v současném systému školního stravování v ČR.
Projekt stanovil všem účastníkům 10 kritérií, která budou plněna při přípravě nutričně hodnotné, vyvážené a pestré stravy.
Kritéria, kterých se snažíme v naší jídelně dosáhnout:
- pitný režim s omezením jednoduchých cukrů
- plánování jídelníčku dle nutričního doporučení ke spotřebnímu koši
- správné a bezchybné vedení spotřebního koše
- omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí
- nepoužívání polotovarů
- veřejně dostupný jídelníček
- zařazování receptur s limitovaným množstvím soli
- výzdoba jídelny
- komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy
- zařazování sezónních potravin
Více informací na webu http://www.zdravaskolnijidelna.cz/
V týdnu od 24. do 28. 4. 2017 probíhal na naší škole projektový týden zaměřený na zdravou stravu (výstavka v pátém pavilonu na chodbě na oknech). Školní jídelna samozřejmě podpořila tento projektový týden a Vy sami jste také reagovali na naše recepty a díky Vám máme zpětnou vazbu, že se zajímáte o dění ve školní jídelně.
Největší úspěch u Vás měla květáková musaka s králičím masem a fazolový moučník s rostlinnou šlehačkou, kiwi a brusinkou.
Ochutnávka tropických druhů ovoce (papáya, ananas, mango s jogurtem a oříšky) a rýžový pudink s jahodami.
Výběr z několika druhů zeleniny a ovoce v samoobslužném boxu.
Norma na 10 porcí: 1 100 g paprika bílá, 250 g gouda, 550 g jáhly, 80 g máslo, 400 g mrkev, 30 g olej, 15 g sůl Papriky si očistíme a…
Norma na 10 porcí: 500 g zakysaná smetana, 250 g smetana 33%, 120 g kokosový pudink, 1,5 l mléko, 200 g cukr moučka, 1,5 kg ovoce (jahody,…
Norma na 10 porcí: vejce 3 ks, cukr mletý 200 g, krupice mletá (celozrnná mouka, pohanková mouka) 215 g, jablka do těsta očištěná 350 g,…
Norma na 10 porcí: červené fazole sterilované 500 g, vejce 3 ks, cukr mletý 200 g, olej 30 g, kakao 20 g, mletá skořice, prášek do pečiva 1…
Norma na 10 porcí: cibule 50 g, květák 600 g, maso králík/krůta 1000 g, mléko 200 g, mouka hladká 200 g, pepř, sůl, vejce 4 ks, smetana…